De betovernoot 2 juni 2013

Op zondag 2 juni 2013 presenteert De Spaarnebazuin zich in De Lichtfabriek met een muzikale theatervoorstelling ‘De Betovernoot’. Deze voorstelling wordt speciaal voor en met ons orkest gemaakt. Samen met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en de jonge theatermaker Merlijn Claassens maken we een eigen voorstelling. Het verhaal, de zang en de muziek is geschikt voor jong en oud. De Betovernoot is al weer het 4e voorjaarsproject van De Spaarnebazuin. Deze keer wordt het een bijzonder concert met circa 100 muzikanten en jonge zangers.

De Betovernoot wordt een origineel muziektheaterproject waarin jong en oud met muziek, beeld en verhaal wordt meegenomen in de betovering van muziek. Denk aan de betovering van de zang van de sirenen, de verleiding van de dans van de sluiers, de verlokking van de rattenvanger van Hamelen. Harmonie de Spaarnebazuin laat hiervoor een nieuw verhaal en bijpassende theatervormen uitwerken door de jonge Haarlemse theatermaker Merlijn Claassens. Het orkest zal samen met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor het verhaal muzikaal verbeelden maar samen met het publiek ook de theatrale verbeelding op zich nemen. De muziekkeuze is origineel – geen muziek die bekend is bij de jeugd maar juist muziek waarmee zij normaal gesproken niet in aanraking komen. Ook muzikale geluiden en muzikale stiltes worden zeker niet geschuwd in deze productie. Juist dat onbekende geeft ruimte voor de verbeelding. Er valt in de voorstelling iets te leren, te zien, te voelen en te horen – voor het publiek en voor het orkest en koor dat de voorstelling uitvoert. Nu eens een keer geen bekend verhaal zoals Peter en de Wolf, geen bekende musical met standaard muzikale omlijsting maar een nieuw origineel verhaal dat voor orkest, koor en publiek een verrassing is om samen te verkennen en de betovering van de muziek weer overbrengt.

Samenwerking

Merlijn Claassens is een jong professioneel theatermaker. Hij komt uit Haarlem en kent ons orkest goed. Hij is voor ons orkest een voorbeeld van het talent dat Haarlem voortbrengt. De samenwerking met hem zal voor de ontwikkeling van ons orkest zeer leerzaam zijn. Het helpt ons om door te groeien naar een volgend muzikaal en cultureel niveau dat bijdraagt aan onze rol in de stad en haar omgeving.

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor is een ambitieus koor met kinderen en jongeren die streven naar een professioneel niveau. Ze maken een sterke ontwikkeling door en combineren excellente zang met verbeelding via theatervormen. Zij presenteren zich jaarlijks succesvol via nationale en internationale optredens. Hun inzet en niveau zal ons orkest prikkelen om nog tot nog betere prestaties te komen. Voor het Nieuw Amsterdams Kinderkoor vormt dit project een gelegenheid om zich te presenteren in de stad Haarlem en te werken met een live orkest. Hun stijl en inzet zal kinderen en jongeren stimuleren om zelf actief te worden op muzikaal gebied. Het koor staat onder leiding van hoofddirigent en artistiek directeur Caro Kindt.

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zong op 30 april tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk, bijgewoond door 2400 vips en live gevolgd op tv door miljoenen kijkers over de hele wereld! http://www.youtube.com/watch?v=IlOZrea8Zd4

Als op een donkere nacht de geheimzinnige Betovernoot wordt gestolen door een booswicht is de hele stad in rep en roer. Kan de burgemeester de stad redden of moeten de kinderen zelf ingrijpen? Welke beproevingen moet de stad doorstaan, en is er een happy end?

De Betovernoot is een origineel muzikaal actie-avontuur voor jong en oud. Waarin iedereen de betovering van muziek voelt en meebeleeft. Als je van muziek en zang houdt mag je dit niet missen. Komt dat zien!

Kaarten voor de voorstelling zijn op 2 juni te koop aan de kassa van De Lichtfabriek (de online-kaartbestelling is inmiddels gesloten). Er kan niet gepint worden aan de kassa, dus neem a.u.b. contant geld mee.

Laat je verrassen in de LICHTFABRIEK in Haarlem van 16:00 tot 17:30 uur.

Zaal open: 15:30 uur.

Toegang: 12,50 (ouder dan 12 jr.) en 10,- (tot 12 jr.)