2012: Muziek aan de muur

Met ‘Muziek aan de Muur’ heeft De Spaarnebazuin in 2012 een origineel project op de planken gebracht. Het orkest is gestaag op weg naar haar 100ste verjaardag en kiest hiervoor een eigenzinnige weg. Huub Boonman, voorzitter van het orkest en trombonist, noemt het project “ambitieus en onderscheidend”. Hij zegt hierover “We hebben onszelf uitgedaagd om een eigen pad te kiezen dat ons muzikaal prikkelt en een nieuwe bijdrage levert aan cultuur in de stad. Geen dertien in een dozijn concert, maar iets dat ons in alle opzichten uit de luie leunstoel haalt”.

Verbeeldingskracht is waar het in dit project om gaat. Het orkest speelt originele muziek waarbij iedereen zijn fantasie de vrije loop kan laten. En met begeleiding van professionele kunstenaars kunnen jonge kunstenaars hun verbeelding aan het canvas toevertrouwen. Het concertpubliek krijgt via de schilderijen weer een nieuwe kijk op de muziek en wat muziek voor inspiratie kan zijn voor jongeren. Deze mix van muziek en kunst is nieuw voor het orkest, voor jongeren en voor de concertbezoeker. Het orkest heeft dan ook alles uit de kast gehaald om er een succes van te maken.

Er werden in mei, juni en juli een zestal schilderworkshops gehouden. Kinderen tussen de 6 en 16 jaar luisterden naar muziek gespeeld door De Spaarnebazuin om vervolgens hun fantasie en verbeelding op het doek vast te leggen. De workshop begon met samen luisteren naar muziek; ‘aan welke kleuren denk je bij dit muziek stuk?’ ‘welke vormen zie je voor je?’. Vervolgens werd er geoefend op papier met potlood en stift, waarna het echte werk kon beginnen: het maken van een kunstwerk op canvas met verf. Een uur of twee een creatieve en muzikale activiteit, ’s middags afgesloten met een concert gespeeld door harmonie De Spaarnebazuin, een loterij en natuurlijk een prijsuitreiking voor de beste kunstenaar.

In ‘Klankwijzer’, magazine voor blaasmuziek- slagwerk- en showsector in Nederland verschijnt onderstaand artikel na afloop van dit project.

Klik hier om de Klankwijzer van juni 2012 te downloaden.